Εκμέκ κανταϊφι με μαστίχα Χίου

17 Apr

Πάει και το Πάσχα, μας τέλειωσε….Καλά φάγαμε, καλά ήπιαμε,ήρθε η ώρα να αρχίσουμε την δίαιτα γιατί το καλοκαίρι μας βλέπω με μπουρκίνι  στην παραλία. Όχι, δεν θα προτείνω κάποια διαιτητική συνταγή. Ούτε και θέλω να ανάψω φωτιές με αυτή την συνταγή, το ξέρω ότι είναι δύσκολοι καιροί. Για κάποιο λόγο πηγαίνω ακόμα με το ακαδημαϊκό ημερολόγιο, οπότε μπορόυμε να πάμε μετακυλήσουμε τις σοβαρές αποφάσεις και προσπαθειες (έστω αναζητήσης εισαγωγέα μπουρκινίου) για λίγες μέρες ακόμα.

Το γλυκάκι αυτό το έφτιαξα για να συνοδεύσει την κρεπάλη της Κυριακής του Πάσχα. Γενικά δεν είμαι φίλη των σιροπιαστών γλυκών και γενικότερα των παραδοσιακών που συναντάς σε κάθε τραπέζι. Ωστόσο είπα να πρωτοτυπήσω (για τα δεδομένα μου μιλάμε πάντα) με αυτό την συνταγή.

Μετά από ένα βαρύ γεύμα δεν θές ενα γλυκάκι για να ξεπλύνεις τον ουρανίσκο? Τι καλύτερο από δροσερό εκμέκ κανταϊφι αρωμαστισμένο με λικέρ μαστίχας; Το προτείνω ανεπιφύλακτα.

Λίγα λόγια για την συνταγή:

Σχετικά εύκολη συνταγή, λίγο χρονοβόρα ίσως γίατι δουλευεται σε 3 στάδια.

Αν δεν σας αρέσει η σαντιγύ μπορείτε να βάλετε μικρότερη ποσότητα (εγώ έκανα τα ⅔ και την βρήκα καλή αναλογία).

Με το υπόλοιπο φύλλο κανταϊφιού έχετε μια καλή δικαιολογία να φτιάξετε αλμυρα κανταϊφάκια.

Εκμέκ κανταϊφι με μαστίχα Χίου

(από το Βήμαgourmet Απριλίου 2012, σελ. 88)

Υλικά:

Για την βάση

½ πακέτο φύλλο κανταΐφι

150γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη, λιωμένα

1 φλ. φιστίκια Αιγίνης, καθαρισμένα και χοντροσπασμένα

1 φλ. νερό

2 φλ. ζάχαρη

2 σφηνάκια λικέρ μαστίχας

Για την κρέμα

1 λίτρο γάλα φρέσκο

3 κ.Σ. κορν φλάουρ

4 κρόκοι αυγών

1 ½ φλ. ζάχαρη

2 σφηνάκια λικέρ μαστίχας

Λίγο ξύσμα λεμονιού (ακέρωτο)

Για την σαντιγί

600ml κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά

1 φλ. ζάχαρη άχνη

Για την βάση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ºC.

Ανοίγουμε με τα χέρια μας το κανταΐφι (το «ξαίνουμε») για να αφρατέψει και το απλώνουμε σε ένα μέτριο ταψί (εγώ χρησιμοποίησα στρογγυλό πυρέξ διαμέτρου 25εκατ.).

Το περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο, πασπαλίζουμε με τα μισά φιστίκια και το ψήνουμε για 20 λεπτά μέχρι να ροδίσει.

Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.

Βράζουμε σε δυνατή φωτιά το νερό με την ζάχαρη, για 3-4 λεπτά, αποσύρουμε από την φωτιά, προσθέτουμε το λικέρ και ανακατεύουμε.

Αφού έχει κρυώσει το κανταΐφι, το σιροπιάζουμε όσο το σιρόπι είναι καυτό.

Για την κρέμα:

Κρατάμε ½ φλ. γάλα στην άκρη και ανακατεύουμε σε αυτό το κορν φλάουρ και τους κρόκους.

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε σε μέτρια φωτιά το υπόλοιπο γάλα με την ζάχαρη. Αποσύρουμε από την φωτιά, ρίχνουμε στην κατσαρόλα το μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε.

Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με ξύλινη κουτάλα μέχρι να δέσει η κρέμα. Προσθέτουμε το λικέρ μαστίχας και το ξύσμα λεμονιού, ομογενοποιούμε ανακατεύοντας και απλώνουμε την κρέμα ζεστή πάνω στο σιροπιασμένο κανταΐφι.

Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και κατόπιν το βάζουμε στο ψυγείο να σφίξει.

 Σαντιγί:

Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος με την άχνη μέχρι να έχουμε μια σφικτή σαντιγί. Με την βοήθεια ενός κουταλιού, απλώνουμε την σαντιγί στο εκμέκ, πασπαλίζουμε τα υπόλοιπα φιστίκια Αιγίνης και σερβίρουμε

Βαθμολογία κριτών: από 7.5 – 8.5  (ανάλογα την υπογλυκαιμία)

4 Responses to “Εκμέκ κανταϊφι με μαστίχα Χίου”

  1. peps April 17, 2012 at 21:54 #

    i like ekmek!!!!

    • tanja@the green mixer April 18, 2012 at 08:45 #

      Να το δοκιμάσεις, θα σου αρέσει και αυτο….

      • nagia June 26, 2013 at 16:01 #

        Καλησπέρα!Όταν λες μισο πακέτο εννοείς 225 γρ. γιατι το πακέτο που πήρα είναι 450. Και στο σιρόπι και στην κρέμα μετράς με φλιτζάνα ή φλιτζανάκι?

      • tanja@the green mixer June 26, 2013 at 16:10 #

        Nagia, μου βάζεις δύσκολα τώρα γιατί δεν θυμάμαι καθόλου πόσο ήταν η συσκευσία (μάλλον το μεγάλο πακέτο πρέπει να ήταν, αυτο που πήρες και εσύ) και στην πρωτότυπη συνταγή που κοιταξα δεν διευκρινίζει το μέγεθος.
        Οι κούπες που χρησιμοποιώ είναι μεζούρες, περίπου στο μέγεθος της κούπας τσαγιού (δηλαδή μια κούπα έιναι 250ml). Ελπίζω να βοήθησα….

Ακούω σχόλια και τα σχετικά: